Rólunk
A Homoktövis
Származása Ázsiai területek, de a Kárpát-medencében is őshonos.
A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz.
Ezek közül
néhány:
C-vitamin (hatóanyagtartalma 500-900mg/100g; a nálunk élő gyümölcstermő bokrok
közül a homoktövis -Hippophae rhamnoides - bogyója tartalmazza a legtöbb
C-vitamint ). C-vitamin tartalma a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A
homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja más gyümölcslevekhez
képest jóval magasabb.
E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs.
Egyéb számottevő vitaminok (B, E, F).
Magas koncentrátumú mikroelemek, ásványi anyagok, ásványi sók (Ca, Mg, Zu, Ti).
Jótékony hatású szerves savak (almasav, citromsav, ecetsav, szukcinsav,
gyümölcssav).
Legmagasabb Flavonoid tartalmú gyümölcseink egyike. (kiemelkedő flavin,
flavoglikozid tartalom)
Nagy mennyiségű, kedvező hatású növényi olajokat és zsírokat tartalmaz.
Természetes, magas növényi szénhidrát tartalom (cukor pektin, szacharóz).
Értékes növényi fehérjék és rostok.
Kedvező hatású aminosavakat tartalmaz.
Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk
védekezőképességének hatékonyságát. Késlelteti az öregedési folyamatokat.
Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó
immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot. Nagy
C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.
Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális
testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a
májat.Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s
így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr
kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a
sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.
E-vitamin- és esszenciális
zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett
bőrre, Véd a káros UV-sugárzástól. Reumatikus panaszok
kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok
megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása
van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén.
Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a
szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, Enyhíti a rákos betegek
sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat. A homoktövisnek kozmetikai
hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését,
csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs
folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.
Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős
hatása van a teának, húsának. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással
rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a
menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal
hölgyek esetében . Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső
struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak
a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns
vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak.
A diétás antioxidánsok: beta-karotén (pro A-vitamin) és E-vitamin
megakadályozzák az LDL- oxidációját. Az E-vitaminnak speciális protektív hatása
van, különösen a dohányzók körében. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a
toxikus termékek kialakulásának megakadályozásában. A C-vitamin is rendelkezik
úgynevezett gyökfogó hatással. Az erekben és az idegszövetben csökkenti az
oxigénhiány következményeit, és a plazma lipoproteinjeinek oxidációja révén
szintén szerepe van az oxidatív érkárosodás és atherogenezis (az érelmeszesedés
kialakulásának folyamata ) megelőzésében. A többszörösen telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavaknak jelentős a szerepe
a vér koleszterinszintjének szabályozásában. Építőkövei a sejthártyáknak és
funkciójuk van a zsírok szervezeten belüli szállításában. A-, B-, C-, E-vitaminok előbb említett hatásainak protektív szerepe
van az ischémiás szívbetegség
megelőzésében. Ebben hatékony a homoktövis tea, húsolaj és magolaj kivonat.
A hemorrhagiás diatézis (a véralvadási tényezők hiánya) kezelésében jelentős
hatással bírhat a húsolaj és a héj-mag őrleményből készült tabletta. A P-vitamin (polifenolok), C-vitamin és K-vitamin
fontos szerepet játszanak ebben. A K-vitamin szabályozza a II, VII, IX, X
véralvadási faktorok képződését, szerepet játszik a praecursor véralvadási fehérjékben
történő átalakításban. Növeli a glutaminsav maradványok kalcium iránti
affinitását, amely alapvető a véralvadásban és a csontok kalcium felvételének
serkentésében.
Az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménnyel szinte mindenfajta allergia
egy-két hét alatt megszüntethető, legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia.
A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót készíthető.
A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.
Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy
mélyhűtéssel tárolni.
Recept javaslatok 2 dl Ivólé készítéshez:
Kiváló alapanyaga a nyers homoktövis préslé, amely nem tartalmaz tartósító és konzerváló szereket, nincs hőkezelve, ezért magas bel tartalommal, a friss biogyümölcs természetes íz aromáival és teljes vitamin tartalmával rendelkezik.
· 1,5 dl víz - 1 evőkanál akácméz - 30ml homoktövis préslé, vagy
· 1,2 dl víz – 50ml 100% - os almalé – 30ml homoktövis préslé, vagy
· 1,2 dl víz – 50ml 100% - os baracklé – 30ml homoktövis préslé
Recept javaslatok Héj-mag örlemény fogyasztásához:
· Reggelire, natúr joghurtban elkeverve – 1 teáskanál héj-mag őrlemény – 1 kávéskanál préslé
· Teaként 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk - 1 teáskanálnyi héj-mag őrleményt, hozzá adunk 1 evőkanál mézet és 1 evőkanál préslevet. Elkeverjük rövid ideig állni hagyjuk, majd leszűrve fogyasztjuk.
· ízlés szerint keverhető sütemények alapanyagaihoz, tésztákhoz és főzelékekhez is
Termelő és termékgyártó Botta György Hőgyész Ady E u. 14
kérdés esetén információ: homoktovishogyesz@gmail.com